mogul subst. mogulen moguler
De flesta har säkert någon gång hört talas om mediemoguler, men vad kommer egentligen ordet mogul ifrån och vad betyder det? Jo, stormogul var på 15- till 1800-talet en titel på en muslimsk härskare i Indien. Stormogulen härskade över Mogulriket eller Stormogulriket som det också kallades och mellan 1526 och 1858 hanns det med hela 23 stormoguler över Mogulriket (1858 annekterades Mogulriket av Storbritannien och kallades Brittiska Indien).
I överförd betydelse har ordet mogul senare kommit att betyda magnat, mäktig eller rik person, härskare, dominerande chefsperson.
Personligen tycker jag att ordet mogul är fantastiskt fint. Det ligger liksom bra i munnen och låter bra. Därför är den verkliga betydelsen lite av en besvikelse. I mina öron låter det mer som ett gulligt fantasidjur än som en despotisk härskare. Det är svårt att hitta naturliga användningsområden för det i vardagen, men nästa gång jag blir osams med något av barnen måste jag nog be hen sluta bete sig som en liten familjemogul.
Kategoriarkiv: Okategoriserade
Dagens ord – vardagslunk
Vardagslunk -en, s.
livets gilla gång, vardagliga rutiner, förutsägbarhet
Julhelgerna är över. Klapparna är öppnade, granen barrar, Aladdin-asken är slut (så när som på bitarna med körsbärslikör – där går ju ändå någon sorts gräns för de flesta). Jullovet är till ända och vardagen lurar runt hörnet, redo att kasta sig över oss i all sin förutsebara glans. Trist tycker en del. Underbart tycker jag. Rutiner, principer, scheman, vanor, mönster, regelbundenhet. Alla dessa till synes trista begränsningar har jag lärt mig att uppskatta och rent av älska. I dagens stressade liv är det nämligen just rutinerna som skapar förutsättningar för frihet och spontanitet. Med fasta rutiner blir allt gjort på rätt sätt och i rätt tid och då finns det plötsligt lite extra utrymme för Vadsomhelst™. Så ett fyrfaldigt leve för vardagslunken: hurra, hurra, hurra, HURRA!