Dagens ord – mogul

mogul subst. mogulen moguler
De flesta har säkert någon gång hört talas om mediemoguler, men vad kommer egentligen ordet mogul ifrån och vad betyder det? Jo, stormogul var på 15- till 1800-talet en titel på en muslimsk härskare i Indien. Stormogulen härskade över Mogulriket eller Stormogulriket som det också kallades och mellan 1526 och 1858 hanns det med hela 23 stormoguler över Mogulriket (1858 annekterades Mogulriket av Storbritannien och kallades Brittiska Indien).
I överförd betydelse har ordet mogul senare kommit att betyda magnat, mäktig eller rik person, härskare, dominerande chefsperson.
Personligen tycker jag att ordet mogul är fantastiskt fint. Det ligger liksom bra i munnen och låter bra. Därför är den verkliga betydelsen lite av en besvikelse. I mina öron låter det mer som ett gulligt fantasidjur än som en despotisk härskare. Det är svårt att hitta naturliga användningsområden för det i vardagen, men nästa gång jag blir osams med något av barnen måste jag nog be hen sluta bete sig som en liten familjemogul.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *