Dagens ord – debattera

Debattera, v.
diskutera, dryfta, diskussionsvis avhandla

Så här i valtider tycks människor debattera var man går (och var man sitter och var man står). Men varifrån kommer ordet egentligen? Jo, från en gammal fransk fäktningsterm, battera (eller battre på franska), som betyder att man slår samman klingorna. Som en fäktningsmatch med ordklingor helt enkelt. Logiskt och fint. Tänk på det nästa gång ni slår på tv:n och det är valdebatt mellan partiledarna. En garde!

Intensiv debatt?

Fönsterlav, inte vitmossa

Nu närmar sig december och första advent med stormsteg och säkert är det en och annan som redan har börjat leta fram adventsljusstaken och fyra vackra ljus som ska tändas ett i taget, varje söndag i advent. Mysigt och stämningsfullt – en prydnad för varje hem där den står, vackert dekorerad med vitmossa … nej men? Sa jag vitmossa? Det är ju alldeles fel!

Ljusstake med fönsterlav
Adventsljusstake med fönsterlav. Bilden har jag lånat härifrån

Faktum är att det som så många människor alltid kallat vitmossa och som fortfarande säljs under namnet vitmossa inte alls är någon vitmossa, eller för den delen någon annan sorts mossa. I själva verket är det en lav vi dekorerar våra adventsljusstakar med. Dess latinska namn är Cladina stellaris och på svenska heter den fönsterlav eller vitlav. Namnet fönsterlav har den för att man förr i tiden använde den som fyllnad mellan ytter- och innerfönster för att ta upp fukt och hindra drag.

Här kan ni se ett underhållande klipp om en tjej som, liksom jag, känner starkt för det där med ords korrekthet.

Dagens ord – okynneskreativitet

okynneskreativitet -en s.
(stor) förmåga att komma med nya idéer eller hitta nya mönster, även när de varken behövs eller är särdeles önskvärda

Okynneskreativitet är någonting som drabbar Able Babels medarbetare titt som tätt.

Kanhända sitter man i godan ro och korrekturläser en lång text när orden fullkomligt kastar sig över en och kräver att få bli uppfattade på helt nya sätt:
filuppdatering blir en påminnelse om att handla frukost
säkerhetshot blir en styrketår för säkerhets skull
säkerhetskontroll blir små söta varelser som skuttar omkring med säkerhetskoner på huvudena

Det kan också inträffa i vanliga vardagssituationer:
I mataffären när det skevande hjulet på kundvagnen gnisslar på ett roligt och regelbundet vis som får en att vilja trampa i en viss takt, prassla med en påse i rätt rytm och kanske sjunga en trudelutt. Vansinnigt roligt men en smula okonventionellt i de övriga butiksbesökarnas ögon.

För att inte tala om de små barnen i Able Babel-familjen som ytterst okynneskreativt skapar bokstäver och ord av sina frukostflingor medan minstingen använder yoghurten som fingerfärg.

När är du okynneskreativ?

Dagens ord – pavlovisera

pavlovisera v. -de, -t
skapa betingning

Able Bable stoppar än en gång handen djupt ned i den språkliga kakburken och gräver fram ett ord som SAOL ännu inte godtagit, men som ändå är ytterst användbart. Hur många i dagens samhälle är inte mer än lovligt pavloviserade av ljudet av en aluminiumburk som öppnas eller prasslet från en chipspåse?

Dagens ord – emfas

emfas, .s -en
eftertryck, stark betoning

Emfas gör språket intressantare och mer nyanserat. Skillnaden mellan Vad gör du här?, Vad gör du här? och Vad gör du här? syns normalt inte i skrift, men i tal gör det hela skillnaden. Fascinerande tycker jag.

Dagens ord – matiné

matiné -n, -er s.
eftermiddagsföreställning

Matinéfilm är underskattat. Samla familjen, kura ihop er i soffan under en filt, duka fram popcornen och njut av en ganska okej film som ni troligen redan har sett. Med dagens ord vill vi slå ett slag för den bortglömda konsten att ägna sin dag åt ingenting särskilt.

Dagens ord – fluidisera

fluidisera v. -de (tekn.)
göra flytande, fördela ett fast ämne i gas eller vätska

Dagens ord må vara en teknisk term, men det är ändå barn under 5 år som lik förbaskat alltid tycks vara naturbegåvningar på fluidisering av allt från ostmackor till pastellkritor.